Diensten & services

Geluidsmeting

Werkzaamheden in de buurt zorgen voor geluid. Met een geluidsmeting houden we bij of het geluidsniveau binnen de perken blijft.

Waarom voeren wij een geluidsmeting uit?

Omwonenden ervaren bouwwerkzaamheden vrij snel als hinderlijk. Een nieuwe en vaak grote geluidsbelasting verstoort de voorheen normale en rustige woonsituatie. Wanneer klachten ontstaan, voeren wij een geluidsmeting uit aan de hand van het bouwbesluit. Je kunt een handhavingsverzoek voor zijn door aan te tonen dat de geluidsbelasting van jouw bouw- of sloopproject binnen de wettelijke kaders valt. Maar niet alleen in de bouw doet dit probleem zich voor. Op tal van plaatsen kan geluidsoverlast ontstaan. Bijvoorbeeld door een autoweg, een fabriek of een discotheek. Vaak vraagt een gemeente zich af of ze moet ingrijpen. In zo’n geval is een geluidsmeting of –monitoring de enige oplossing.

Wij meten onder andere verkeers-, bouw- en industrielawaai. Wij staan gemeentes bij en stellen akoestische rapportages op. Vaak meten wij meerdere dagen achter elkaar.

Daarbij gebruiken wij uitsluitend klasse 1 meetapparatuur die voldoen aan de eisen gesteld in de NEN-61672, Klasse 1.

Wanneer is geluidsmeting in de bouw belangrijk?

Geluidsoverlast is vooral een probleem in stedelijke gebieden, minder op industrieterreinen of in het buitengebied. De tijdstippen van werkzaamheden zijn ook belangrijk. Werken tussen 07:00 en 19:00 uur van maandag tot en met zaterdag is meestal geen probleem. Voor werk in de avond, nacht, of op zondag is vaak een ontheffing nodig. We hebben eerder voorspellingen gemaakt voor nachtwerk, zelfs als de dichtstbijzijnde woning ver weg was.

Onder de Omgevingswet is het niet verplicht om vooraf een geluidsprognose te maken. Net als bij het Bouwbesluit bepaalt het bevoegd gezag of een prognose of monitoring nodig is tijdens de vergunningsfase. Ze kunnen ook standaardregels opstellen voor veelvoorkomende werkzaamheden, zodat niet elke keer maatwerkvoorschriften nodig zijn. Dit vermindert de bureaucratie voor zowel aannemers als de overheid.

Maatwerkvoorschriften en beleidsregels verplichten ons om tijdens de werkzaamheden te monitoren en aan te tonen dat we aan de voorwaarden voldoen. Bij infrastructuurprojecten, zoals wegen of oevers, is de opdrachtgever vaak een overheidsinstantie. In het bestek staan meestal al eisen voor het maken van een prognose of monitoringsplan en het uitvoeren van metingen.

Geluidsmonitoring bouwlawaai

Geluid meten voor de omgevingswet

Vanaf 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Hiermee vervallen bestaande regels zoals het Bouwbesluit 2012, het Activiteitenbesluit en de Circulaire Bouwlawaai. Het doel van de Omgevingswet is om het aantal wetten en regels te verminderen en procedures eenvoudiger en sneller te maken.

De omgevingswet vermindert het aantal algemene maatregelen van bestuur (AMvB) en ministeriële regelingen sterk, van 60 en 100 naar respectievelijk 4 en 10. De vier AMvB’s zijn:

  1. Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL): Dit besluit is gericht op burgers en bedrijven en bevat algemene regels voor verschillende activiteiten. Het vervangt veel bestaande regels, waaronder het Activiteitenbesluit.
  2. Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL): Dit besluit geeft regels over bouwen en slopen, specifiek voor burgers en bedrijven. Het vervangt onder andere het huidige Bouwbesluit 2012.
  3. Besluit Kwaliteit Leefomgeving (BKL): Dit bevat richtlijnen voor gemeenten, provincies en waterschappen bij het maken van omgevingsplannen en verordeningen.
  4. Omgevingsbesluit: Dit bepaalt welke overheidsinstantie verantwoordelijk is voor het verlenen van een omgevingsvergunning en welke procedures daarbij horen.

Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) en bouwgeluid meten

Bij Quattro Expertise richten we ons op hoofdstuk 7 van het besluit bouwwerken leefomgeving (BBL) voor onze monitoringsdiensten. Dit hoofdstuk, vooral artikel 7.17, behandelt geluidsoverlast door bouw- en sloopwerkzaamheden en lijkt sterk op artikel 8.3 van het Bouwbesluit 2012.

Belangrijke punten uit artikel 7.17:

  • Bouw- en sloopwerkzaamheden zijn alleen toegestaan op werkdagen en zaterdagen tussen 7:00 en 19:00 uur.
  • Tijdens deze uren mag je de geluidswaarden uit tabel 7.17 niet overschrijden.
Dagwaarde ≤60 dB(A) >60 dB(A) >65 dB(A) >70 dB(A) >75 dB(A) >80 dB(A)
Maximale blootstellingsduur op de gevel van een woonfunctie, bijeenkomstfunctie voor kinderopvang, gezondheidszorg-functie of onderwijsfunctie, of op de grens van een geluidsgevoelig terrein Onbeperkt 50 dagen 30 dagen 15 dagen 5 dagen 0 dagen

Tabel 7.17 dagwaarden en de daarbij behorende maximale blootstellingsduur

  • Als er beleidsregels over geluidshinder zijn, is geen maatwerkvoorschrift nodig, mits je de gemeente twee werkdagen vooraf informeert. Geluidsniveaus boven 80 dB(A) zijn niet toegestaan zonder speciale toestemming. In de Omgevingswet is geen maximum voor geluidsniveaus (LAmax) vastgesteld.

Artikel 7.23 (Maatwerkvoorschriften):

  • Maatwerkvoorschriften kunnen dagwaarden, blootstellingsduur, en tijdstippen aanpassen.
  • je moet altijd de stilste technieken gebruiken om overlast te beperken.

Werken buiten reguliere uren:

De Omgevingswet verwacht dat werkzaamheden overdag gebeuren. Soms is werken in de avond, nacht, of weekend nodig. In die gevallen zijn er specifieke regels, zoals beschreven in artikel 7.17 lid 3 en artikel 7.23. Als er geen beleidsregels zijn, moeten we een maatwerkvoorschrift opstellen om te bepalen hoe we de hinder kunnen verminderen.

Detectie van geluidslek

Dat er sprake is van een geluidslek is vrij eenvoudig vast te stellen. Maar waar zit dat lek? Met behulp van een geluidscamera en een externe geluidsbron kunnen we gericht zoeken naar ‘verdachte’ punten. We laten de geluidsbron een specifieke frequentie afspelen en zoeken met de geluidscamera naar de zogeheten ‘hotspots’. Dit zijn plekken waar deze frequentie zich voordoet.

Geluidsoverlast buren meten

Ter plekke kunnen we het lek markeren, eventueel verhelpen en direct testen. Wij gebruiken een geluidscamera om een geluidslek op te sporen. Een geluidscamera bestaat uit een videocamera en 64 microfoons. Aan de hand van minimale tijdsverschillen waarmee iedere microfoon het geluid opvangt, kan de geluidscamera van Sorama precies vaststellen uit welke richting het geluid komt. Dit maken wij vervolgens zichtbaar op het videobeeld. Zo zie je precies en realtime waar een geluidslek zit.

Dit geeft je waardevolle informatie die nodig is om te weten of je ontheffing volgens Bouwbesluit 2012 moet aanvragen. Door het toevoegen van deze informatie aan het monitoringsplan, kun je een ongewenste stillegging van jouw project voorkomen.

Gerelateerde diensten

Deformatiemeting

Met een deformatiemeting kun je tijdig actie ondernemen wanneer er een verzakking plaatsvindt.

Lees meer

Tiltmeting

Wij voorzien omliggende bebouwing van onze projecten van tiltsensoren. Deze meten veranderingen in scheefstand.

Lees meer

Trillingsmeting

Voer je werkzaamheden uit die trillingen veroorzaken? Wij kunnen trillingen toetsbaar maken met een trillingsmeting.

Lees meer
Al onze diensten