Diensten & services

Funderingsonderzoek Fase 1

Funderingsonderzoek fase 1 bestaat uit twee essentiële onderdelen: archiefonderzoek en een visuele inspectie met metingen op locatie.

Waarom voer je een funderingsonderzoek fase 1 uit?

Steeds meer woningen in Nederland krijgen te maken met funderingsproblemen. Ook stellen bewoners bij verkoop van woningen steeds vaker vragen over de huidge kwaliteit van de fundatie. Gelukkig bieden wij een funderingsonderzoek fase 1 aan om mogelijke problemen en risico’s voor jouw woning in kaart te brengen. Dit onderzoek helpt je bepalen of een uitgebreider en kostbaarder funderingsonderzoek fase 2 noodzakelijk is bij een fase 2 inspectie voeren we graafwerkzaamheden uit om de funderingsmuur of (houten)palen te inspecteren.

Wat houdt funderingsonderzoek fase 1 in?

Funderingsonderzoek fase 1 bestaat uit twee essentiële onderdelen: archiefonderzoek en een visuele inspectie met metingen op locatie. Hieronder vind je de stappen die wij nemen voor het funderingsonderzoek:

Stap 1: Verzamelen van relevante data

Deskresearch / bureaustudie

Wij verzamelen alle relevante informatie over je woning, de fundering en andere bouwkundige elementen op basis van openbare bronnen en archieven. Hierbij maken we gebruik van:

  • Basisregistratie Adressen en Gebouwen
  • Grondwatertools
  • Data en informatie van Nederlandse Ondergrond
  • Actueel Hoogtebestand Nederland
  • Monumentenstatus
  • Lokaal funderingsloket
  • Archeologische monumentstatus bodem en archeologische waarden gebieden
  • Archief van jouw gemeente

De beschikbare data onderzoeken wij om zo het risicoprofiel van het pand in kaart te brengen. Welke factoren zouden invloed op de kwaliteit van de fundering hebben.

Stap 2: visuele inspectie op locatie

Wij komen persoonlijk bij je langs

Een van onze bouwkundig inspecteurs bezoekt je woning om zichtbare scheuren en schade aan zowel de binnen- als buitenzijde van de muren te inspecteren. Tijdens deze inspectie voeren we ook diverse metingen uit, zoals:

Scheurvorming

Vast leggen of er scheuren zijn die duiden op een verminder functioneren van de fundering.

Lintvoegmeting

Bij de lintvoeg meting wordt de scheefstand (rotatie) van de woning beoordeeld. Ook worden eventuele knikken in de gevel vastgelegd (deze duiden op een mogelijke breuk in de fundering.

Vloerwaterpassing

Bij deze meting wordt gekeken of er scheefstand van de eerste verdiepingsvloer wordt gemeten. Deze vloer zit altijd vast geankerd aan de constructie en verteld daarmee iets over de stabiliteit van de fundatie.

Loodmeting

Vast stellen of gevel/gevel delen voor of achterover hellen.

Risico-inschatting en onafhankelijk advies

In ons uitgebreide rapport worden de bevindingen van de metingen en verzamelde data vastgelegd. Je krijgt een duidelijk overzicht van de onderzochte bronnen en we brengen de metingen van je woning visueel in beeld. Daarnaast ontvang je een advies over de noodzaak van een diepgravend funderingsonderzoek (fase 2). Dit rapport sturen we binnen ongeveer 15 werkdagen na de inspectie op locatie toe.

Wat kun je verwachten van ons onderzoek?

Hoewel funderingsonderzoek fase 1 een visuele inspectie betreft en de fundering onder de grond ligt, kunnen onze experts op basis van hun ervaring, waarnemingen en metingen een goede indicatie geven van de situatie bij jouw woning. Het rapport geeft duidelijk aan wat feitelijk is vastgesteld en welke voorbehouden er zijn. In de basis is het zo dat als er bovengronds geen signalen zijn een fase 2 onderzoek niet noodzakelijk is. Mocht een conclusie zijn dat vervolg onderzoek noodzakelijk is dan dient het rapport ook als basis voor een eventueel fase 2 onderzoek.

Heb je vragen of wil je direct een funderingsonderzoek inplannen?

Neem dan contact op met Johan!